tiistai 19. marraskuuta 2013

Thursday tunes


Tänään kirjoitan musiikista. Halusin oikeasti tehdä tämän postauksen eilen, että olisin voinut otsikoida sen alkusoinnuhkosti "Thursday tunes". Enpä ehtinyt. VIIKKO SITTEN, mutta viikko vierähti matkatessa ja sairastaessa ja sen aika koitti vasta nyt. Mutta asiaan! Ajattelin hehkuttaa teille muutamaa suosikkejani elektronisen (indie/vaihtoehto)musiikin puolelta.

Muissa musiikinlajeissa yleensä puolitahallisesti vältän synkistelyä, mutta jostain syystä useimmat elektronisen musiikin suosikkini tekevät kovin melankolista musaa. Jopa angstauksen puolelle mennään paljon, lähes masentavia itsesäälin ja vihan hetkiä löytyy monia ja niin edespäin. Varoituksen sana siis jo nyt, iloista musiikkia en nyt esittele. Ihan viiltelytunnelmiin ei kuitenkaan mennä.

Ensimmäinen valitsemani kokoonpano on Phantogram. Tämä newyorkilainen duo tekee todella koukuttavaa, useimmiten nykiviä komppeja ja outoja ääniä sisältävää elektropoppia (duon itsensä kuvailemana 'psych pop' tai 'street beat'. Laulaja Sarah Bantelin ääni on upea ja loistaa kirkkaana matalana jylläävien bassojen ja samplejen (samplien? Miten sana sample taipuu monikossa?) keskellä. Yhdessä sopivan syvällisten mutta samaistuttavien sanoitusten (this golden glow / is not happiness / it's the dust that you kicked in my face before saying goodbye) ja vahvan tulkinnan kanssa se tuo herkimmissä kohdissa ihan kyyneleen silmäkulmaan. Selvästi erottuvissa biiseissä tunnelma vaihtelee synkän hyökkäävästä seesteisen maalailevaan, ja monien kappaleiden parasta antia onkin mielestäni hiljaisempi C-osa monikerroksisen äänimaailman ja voimakkaan biitin keskellä.

Tutustuin Phantogramiin monta vuotta sitten (muistaakseni keväällä 2011) kaverin linkitettyä minulle tämän biisin, ja se on edelleen suosikkejani. Tässä siis se teillekin. 

 

Ihan viime aikoina tältä duolta on tullut monta uutta biisiä ulos, mikä on tehnyt minut kovin onnelliseksi. Kaikkien niiden melankolisesta pohjavireestä huolimatta, haha. Yksi biisi on jopa päätynyt uuden Nälkäpeli-elokuvan (not a fan myself but thought someone could care) soundtrackille, sen voi kuunnella täältä.

Toinen kokoonpano jonka ajattelin tänään esitellä on tanskalaisbändi VETO. Minua jaksaa edelleen huvittaa miten hassulta tuo nimi suomen kielellä ajateltuna kuulostaa. Tee VETO. En edes tiennyt sen englanninkielistä merkitystä (veto-oikeus oikeudellisessa mielessä, eli oikeus kumota joku jo tehty päätös) ennen tutustumista tähän bändiin. VETOn musiikki ei kuitenkaan ole ollenkaan huvittavaa, sekään kun ei ole sieltä iloisimmasta päästä. Loistavaa ja etenkin omaan makuun täysin kolahtavaa se kuitenkin on - elektronisia, vahvoja biittejä yhdistettynä mm. sähkökitaraan, rumpuihin ja tarttuviin laulumelodioihin. Sanoituksetkin ovat varsin mainioita ja kaiken kaikkiaan biisit ovat omiaan vähän masentuneeseen mielentilaan (you can't find a place on this Earth / where I would not follow you / but there are countries in your head / that I can not travel to). Tai ihan vaan tunnelmointiin! Melankolia on välillä ihan mukava olotila. VETO:n kohdalla uudempi tuotanto ei ole iskenyt ihan niin kovaa kuin ensimmäiset pitkäsoitot There's A Beat in All Machines ja Crushing Digits. Noihin kahteen palaan aina uudelleen ja valehtelematta lähes jokainen kappale niillä on loistava. Olikin aika vaikeaa valita, mitä tähän laittaisin, mutta päädyin sitten biisiin nimeltä You Say Yes, I Say Yes. Hirmu koukuttava ja täydellisesti kävelyyn harmaassa säässä sopiva biisi. Tässä sitä angstifiilistä.


Muita suosikkejani ovat esimerkiksi You Are a Knife ja Built to Fail. Kannattaa kuunnella!

Tässä oli sitten ensimmäinen musiikkipostaus. Kirjoitan vielä varmaan toisen postauksen (sen ehkä kuva-aiheesta) tällä viikolla, koska viime viikolla en itselle tehdystä lupauksesta huolimattu saanut aikaiseksi kirjoittaa yhtä. Eihän sillä muuten väliä, mutta kun halusin edes jotain aktiivisesti kirjoittaa tässä kuussa, niin jäi harmittamaan! Ensi kertaan siis, toivottavasti joku nautti näistä musiikkipaloista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti